Hvis du ikke føler dig klar til terapi

Hvis du ikke har mod på terapi, kan det være en nænsom begyndelse at udforske faglitteratur, der handler om de emner, som knytter sig til din opvækst. Ved at læse om andres erfaringer og fagpersoners indsigter, får du mulighed for at spejle dine egne følelser og reaktioner og opdage, at du ikke er alene om at føle, som du gør. Det kan være første skridt mod at sætte ord på de komplekse eller måske overvældende følelser, som du bærer på, og dermed skabe klarhed og forståelse for dig selv.

At få indsigt i, hvordan barndomstraumer påvirker krop og sind, kan også hjælpe dig til at genkende mønstre og reaktioner i dig selv og give dig en forståelse af, hvorfor du reagerer, som du gør. Når vi lærer om de fysiologiske og psykologiske mekanismer bag traumer, kan det give en følelse af normalisering af dine reaktioner, hvilket kan styrke accepten og omsorgen for dig selv.

Jo mere du opbygger en forståelse for dine reaktioner og indser, hvordan tidligere oplevelser har formet dem, jo lettere vil det være at være mildere over for dig selv og dæmpe den indre kritiske stemme. Faglitteratur kan derfor være en skånsom vej ind i selvudviklingsforløbet, hvor du gradvist og i dit eget tempo får indsigt og begynder at forstå dig selv bedre.

Mærk også efter, hvordan din krop reagerer undervejs. Det er helt naturligt at blive følelsesmæssigt påvirket eller endda udmattet af denne proces – tillad dig selv at tage små pauser eller tage en lur, hvis du har brug for det.

Her er eksempler på bøger som kan hjælpe dig “Du er ikke alene” af Kristine Hermann (2015)

Denne bog er en personlig og faktuel selvhjælpsbog om opvækst med alkoholproblemer “Voksne børn af alkoholikere” af Janet G. Woititz (1983).

Denne bog giver en grundig indsigt i, hvordan barndom med alkoholmisbrug kan påvirke den voksnes adfærd, følelser og relationer.

“Healing the Child Within” af Charles L. Whitfield (1987). Denne bog fokuserer på traumer i barndommen og vejen til heling som voksen.

“Trauma and Recovery” af Judith Herman (1992). Selvom den ikke kun omhandler VBA, er bogen en stærk ressource i forhold til forståelse af, hvordan traumer former både sind og krop, og hvordan man kan arbejde med dem i terapi.

Kærlig hilsen Marika

eksam. psykoterapeut

medlem af FaDP

Forrige
Forrige

Når konflikter skaber afstand. sådan kan EFT-parterapi hjælpe

Næste
Næste

Når barndommens skygger følger med: Forstå traumeresponser fra et hjem med alkoholmisbrug.